top of page

Zet de kaarsen en generatoren klaar, want stroomonderbrekingen zullen binnenkort realiteit zijn.

Eind deze maand zal de federale regering een definitieve beslissing moeten nemen over het al dan niet uitbreiden van kernenergie in België. Op dinsdag 16 november 2021 heeft Elia de Belgische situatie voorgesteld op het vlak van bevoorradingszekerheid voor de winter van 2025-2026 aan de parlementaire commissie.


De Minister van Energie heeft bij ministerieel besluit van 31/03/2021 aan Elia de hypothesen opgelegd die in aanmerking moeten worden genomen om de bevoorradingszekerheid van het land te waarborgen.


Het minste wat we kunnen zeggen is dat er een groot probleem is in de voorgestelde redenering. Om een piekverbruik te ondersteunen dat door Elia voor de winter van 2025-2026 op 13.767 MW wordt geraamd, zou België immers slechts 4.559 MW aan nieuwe capaciteit nodig hebben?


Op magische wijze wordt de invoercapaciteit uit het buitenland opzettelijk overschat, met name uit Groot-Brittannië en Frankrijk voor ten minste 1000MW. Tenslotte is voor bijna 3.800 MW van de voor de BCR in aanmerking genomen capaciteit geen aanbesteding uitgeschreven omdat de financiële voorwaarden van de BCR niet voldoende rentabiliteit garanderen. In de presentatie van Elia wordt er echter van uitgegaan dat deze capaciteit beschikbaar zal zijn op het hoogtepunt van de winter 2025-26, d.w.z. na de volledige terugtrekking uit kernenergie.


Wie houden we voor de gek? We gaan dus 7- tot 8.000 banen weggooien om een sector te verzekeren die absoluut noodzakelijk is voor de continuïteit van de voorziening, volledig te sluiten.

De regeringsovereenkomst is duidelijk, er komt een uitbreiding van 2 reactoren als er een bevoorradingsprobleem is, en dat is duidelijk.

Erger nog, Elia heeft het alleen over de winter van 2025-2026. Dus er zou geen probleem zijn vóór en na 2025? Gezien de elektrificatie van het wagenpark tegen 2025 (verplicht voor bedrijfswagens) en het afstappen van thermische verwarmingsmethoden en hun vervanging door warmtepompen, wat dus een stijging van het elektriciteitsverbruik inhoudt (zie het Klimaatplan van het Vlaamse Gewest). Is het cijfer van 13,767MW van Elia dan wel correct geijkt?


Rekening houdend met de onzekerheid over de vergunningen voor sommige nieuwe gasgestookte centrales, bedraagt het gat in de visie van de minister van Energie ten minste 4.000MW. Dit zou de uitbreiding van 4 reactoren en de bouw van nieuwe gasgestookte centrales vereisen.


Dit weekend heeft Elia een studie in de pers gepubliceerd waarin wordt gesteld dat België in 2050 50% van zijn elektriciteit zou moeten invoeren! We lopen op onze hoofden.


Er is geen garantie dat wij de nodige capaciteit uit het buitenland zullen krijgen, omdat onze buren, net als wij, te maken zullen krijgen met de noodzakelijke elektrificatie van hun vervoer en verwarming.


Dus raad eens wat er met ons gaat gebeuren! Zet de kaarsen en de generatoren maar al klaar!
Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page