top of page

Moet ik mijn studiejaren terugkopen?

Momenteel is het mogelijk om tot eind november 2020 "de studiejaren terug te kopen" tegen een vaste prijs, een prijs die door het ministerie als interessant wordt omschreven.

Maar eerst moeten we het eens worden over de woorden: deze terugkoop compenseert niet voor bijdragen die niet zijn gedaan toen je nog student was. Deze terugkoop dekt de bijdragen die aan het begin van je carrière te laag waren vanwege de lage salarissen aan het begin van je carrière.

Om het maximale wettelijke pensioen te verkrijgen, moet men vanaf 20 jaar bijdragen aan de wettelijke pensioenleeftijd, nu 65 jaar (in de toekomst 66, toen 67), dus nu 45 jaar. U kan de studiejaren terugkopen die nodig waren om het diploma te behalen waarmee u werkt. Zo kan een burgerlijk ingenieur (5 jaar studie) 3 jaar terugkopen (van 20 tot 23 jaar).

Momenteel bedragen de kosten voor het terugkopen van een jaar studie €1.560,60. Een teruggekocht jaar geeft recht op een bruto jaarlijkse pensioenaanvulling van €277,44 (realistisch gezien kunt u bij het huidige belastingtarief een netto pensioen van ongeveer €140 in rekening brengen). De aankoop van de studiejaren is fiscaal aftrekbaar (aangiftepost 1257/2257); de €1.560 kost u ongeveer €780. Het duurt dus ongeveer zes jaar om uw investering terug te verdienen (780 / 140).

Tot nu toe hebben ongeveer 13.000 werknemers en ambtenaren gebruik gemaakt van dit verlossingsrecht. Twee derde van hen zijn ambtenaren (het systeem is voor hen voordeliger). Dit betekent dat ongeveer 4.700 medewerkers deze jaren hebben teruggekocht voor een gemiddeld bedrag van ongeveer € 5.000.

Is dit interessant?

Het hangt er per individueel geval vanaf. Op de website mypension.be kan u een simulatie maken. Het is ook mogelijk om een verzoek te sturen naar de pensioenafdeling. Als u het voorstel van de pensioendienst aanvaardt, moet het gekozen bedrag (u bent niet verplicht om elk jaar terug te kopen) in één keer worden betaald.

Pierre Ykman

Voor de pensioengroep

Commenti


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page