top of page

Janssen Pharmaceutica - Hoe kan het dat vakbonden de discriminatie van de kaderleden mee hebben geo

Aanstaande vrijdag 31 januari zal de Arbeidsrechtbank van Turnhout op verzoek van de traditionele vakbonden (ACV, ABVV, ACLVB) een zitting houden omdat ze vinden dat Janssen Pharmaceutica “oneigenlijk gebruik maakt van het begrip kader”. De Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (NCK) merkt op dat de traditionele vakbonden de discriminatie van kaderleden erkennen, hoewel diezelfde vakbonden dit mee tot stand hebben gebracht of eraan hebben meegewerkt.

De procedure is een klassieker van de sociale verkiezingen, maar de motivatie die in het syndicale pamflet van 15 januari door de vertegenwoordigers van diezelfde vakbonden wordt toegelicht, is ZORGWEKKEND. Het is niet gebaseerd op het begrip kader (wat de rechtbank moet beoordelen), maar op het feit dat dit zou leiden tot discriminatie tussen werknemers. In het pamflet wordt onder meer uitgelegd dat de collectieve arbeidsovereenkomsten van het bedrijf en de sector kaderleden uitsluiten (met betrekking tot de opgenomen voordelen in deze CAO’s).

Maar de vakbonden hebben die toch regelmatig ondertekend! Ook al was in 2016 50% van de werknemers opgenomen als kaderlid bij Janssen Pharmaceutica!

De eisers erkennen dan ook dat er sprake is van discriminatie van kaderleden, ook al hebben zij deze discriminatie zelf georganiseerd door ondertekening van bovengenoemde cao's, onder meer na sociaal overleg met de werkgever.

De Nationale Confederatie van het kaderpersoneel stelt al jaren discriminatie door de traditionele vakbonden aan de kaak. Wij stellen vast dat zij deze discriminatie nu gebruiken om het begrip kader aan te vallen. Het is voor ons onaanvaardbaar dat diegenen die hieraan hebben meegewerkt zich voordoen als slachtoffers en de evolutie van de maatschappij ontkennen. Het is een feit dat er meer en meer functies met intrinsieke hogere kwaliteit van het werk zijn. Die vallen onder het begrip kader (in rechtsleer en rechtspraak).

De NCK eist dat er een einde komt aan de discriminatie van kaderleden!

Over de NCK : De Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel is een onafhankelijke belangenorganisatie voor en door kaderleden in België. De NCK is de enige organisatie van kaderleden erkend als representatieve organisatie van kaderleden bij koninklijk besluit van 26 november 1986. De NCK neemt deel aan de sociale verkiezingen.

Wenst u actief te worden in de ondernemingsraad? Vraag hier meer info over uw kandidatuur voor de sociale verkiezingen 2020 .

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page