top of page

De Belgen willen dat België zijn gasinvoer vermindert (en de kerncentrales verlengt).

Een enquête die IPSOS op 28 februari onder 1.654 Belgen heeft gehouden, bevestigt de massale steun van de bevolking voor het standpunt van het NCK tegen het plan A van Minister Van der Straeten, die de invoer van gas niet zoveel mogelijk wil beperken en alle kerncentrales wil sluiten.


De omvang van de steun en het geringe aantal tegenstanders zijn opvallend.


Op de vraag "Vindt u dat België de invoer van gas zoveel mogelijk moet beperken?" is ongeveer 60% van de Belgen voor en slechts 21% tegen; de rest spreekt zich niet uit.


Onze opiniepeiling bevestigt ook eerdere peilingen waaruit blijkt dat bijna twee derde van de Belgen voorstander is van de uitbreiding van kerncentrales. Nog duidelijker is dat de fractie die tegen deze uitbreiding is, minder dan 14% bedraagt, zodat het standpunt van de tegenstanders van kernenergie en de voorstanders van nieuwe gascentrales door deze opiniepeiling duidelijk wordt betwist.


De NCK eist dan ook met klem dat de regering en de politieke partijen het standpunt respecteren van een zeer grote meerderheid van de burgers, die duidelijk hebben begrepen dat alle nodige maatregelen moeten worden genomen om de kerncentrales zo snel mogelijk uit te breiden, gas te reserveren voor residentieel gebruik (verwarming en koken) en voor de industrie, waar het momenteel niet kan worden vervangen, om de vraag te beantwoorden om het gasverbruik zoveel mogelijk te verminderen, want in een eengemaakte Europese markt waar we niet zonder Russisch gas kunnen, is 1 m³ niet verbruikt gas evenveel minder inkomsten voor het Rusland van Poetin.


Elk besluit dat de kernenergie in België niet verlengt, wordt een financiële steun aan de agressor in deze onrechtvaardige oorlog.


Net als het NCK willen de Belgen de invoer van gas verminderen en kerncentrales verlengen.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page